Bliver den nye Human Torch sort?

fantastic_four human torch Michael B. JordanIfølge TheWrap.com forhandler Michael B. Jordan (nej, ikke basketball-legenden) med 20th Century Fox om at spille rollen som Johnny Storm/The Human Torch i selskabets kommende reboot af The Fantastic Four-franchisen.

Det har løftet en del øjenbryn og kritiske røster i det gobale geek-community, fordi Johnny Storm i comic-forlægget er hvid, og Michael B. Jordan er afro-amerikaner. Sagen kompliceres yderligere af, at den eneste kendte kandidat til rollen som Johnnys søster, Susan Storm, er Girls’ Allison Williams.

Filmskaberne skal i så fald til at forklare, hvorfor de to søskende har forskellig etnicitet: Om det skyldes adoption eller sammenbragt familie osv., også selvom denne problematik ikke blev adresseret i den to første Fantastic Four-film, hvor Jessica Albas tydeligt mørkere hudfarve tilsyneladende ikke forhindrede hende i at være biologisk hel-søskende med Chris Evans.

Fantastic-Four-movie-posterFarveskift
Albas Sue Storm er ikke første gang karakterer har skiftet hudfarve fra forlæg til til film:

  • I 1999 overtog Will Smith Robert Conrads hovedrolle i Wild, Wild West
  • I den første G. I. Joe-film fra 2009 blev den i forlægget hvide karakter Ripcord spillet af Marlon Wayans.
  • I 2003 blev Daredevil-skurken Kingpin spillet af Michael Clarke Duncan
  • I2011 spillet Idris Elba Heimdal i Thor
  • I den kommende Amazing Spiderman 2 har Jamie Foxx fået rollen som Electro.
  • Ydermere  blev Nick Fury allerede i comics’ne konverteret fra hvid til sort i Marvels Ultimate-univers, specifikt inspireret af Samuel L. Jackson, der derfor var natulig kandidat til rollen i MCU-filmene.

Få roller til ikke-hvide skuespillere
Af de superhelte-relaterede karakterer, er alle disse dog skurke eller bi-karakterer. Endnu har ingen turdet lave om på en superhelt i en bærende rolle. Vi har set Wesley Snipes som Blade og Anthony Mackie er på vej som Falcon i Captain America: The Winter Soldier, men disse karakterer er eksplicit sorte i forlægget.

Farveskift som dette kan derfor få armene i vejret på antiracister og interesseorganisationer: Der er i forvejen et minimalt udbud af roller til ikke-hvide skuespillere, og med Hollywoods voksende tilbøjelighed til at basere større film på etablerede forlæg, er flere roller låst på en bestemt etnicitet før castingen overhovedet er begyndt.

Fruitvale-movie-poster-Michael-B-Jordan-450-x-675Eftersom de fleste superhelte er opfundet tidligere i det 20. århundrede, er ret få af dem således etnisk forskelligartede. Mange af superhelte-roller er derfor utilgængelige for ikke-hvide skuespillere.

Rising star
Det aktuelle nybrud er dog næppe udtryk for en race-politisk dagsorden fra filmselskabets side:

Albas casting i den forrige serie var utvivlsomt et forsøg på skabe variation i det blege cast og appellere til andre etniske publikummer. Castingen af Michael B. Jordan kan derfor godt være et rent økonomisk kalkule.

Økonomisk spekulation sandsynliggøres også af, at Michael B. Jordan er et hot navn i Hollywood lige nu: Han spillede en af hovedrollerne i den succesfulde Chronicle sidste år (instrueret af Josh Trank, der også står i spidsen for Fantastic Four-reboot’et), og spås Oscar-chancer for sin optræden i Fruitvale Station, der tog Sundance Festivalen med storm (pun intended) og vandt Grand Jury Prize og Publikumsprisen.

 

The Fantastic Four har forventet verdenspremiere 6. marts 2015.

 

KILDE: badassdigest.com. Samme medie har også et kommenteret på sagen HER.

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *