Games Workshop opgiver rettighedskonflikt

Games-Workshop-Logo

spots-space-marine-defense-fiddler-m-c-a-hogarth-paperback-cover-artDet britiske spilfirma Games Workshop (GW) har droppet et fogedforbud mod amazon.com for bogen Spots the Space Marine: Defense of the Fiddler.

Forbuddet gælder brugen af udtrykket “space marine”, som GW hævder at eje varemærke-retten til.

Sagen har lidt af en vis forvirring mellem britisk, amerikansk og international lovgivning, samt regler for, i hvilke sammenhænge GWs varemærke gælder.

Tvivlsomt varemærke
Spots the Space Marine: Defense of the Fiddler er skrevet af den cubansk-amerikanske forfatterinde M.C.A. Hogarth og var til salg på Amazon indtil GW indgav en klage i december, hvorefter bogen blev taget ned.

GWs ret til “space marine” som varemærke er dog noget tvivlsomt: Begrebet kan spores helt tilbage til en novelle af Bob Olsen ved navn Captain Brink of the Space Marines, der blev udgivet i science fiction-magasinet Amazing Stories vol. 7, nr. 8, i november 1932.

GW har imidlertid registreret udtrykket som varemærke i henhold til britisk lovgivning, i kraft af deres tabletop-spilunivers Warhammer 40.000. Varemærket gælder imidlertid kun spilsammenhænge, samt spin-off-udgivelser.

Krig på rettigheder
Fogedforbuddet førte til højlydte protester i det globale noerd-community: Blandt andet Wil Wheaton (via Twitter), Cory Doctorow og Popehat kommenterede sagen.

Men bogen kom først tilbage på Amazon, da den juridiske interesseorganisation Electronic Frontier Foundation (EFF) blandede sig. EFF kæmper for ytringsfrihed, innovation, privatlivs- og forbrugerrettigheder på internettet.

Space Marines Codex054Bogen er sidenhen diskret dukket op på amazon.com igen. GW offentliggjorde efterfølgende en erklæring på deres facebook-side, i hvilken de understregede deres vilje og pligt til at forsvare deres aktionærers ejendom. Erklæringen blev dog hurtigt fjernet igen.

Varemærke-mobberi
EFF svarede igen med at kalde GWs handlinger for “trademark bullying”, og påpegede den stigende tendens fra rettighedshavere til at gå efter salgstjenester, fremfor den egentlige potentielle krænker.

Salgstjenester er mindre tilbøjelige til at tage kampen for produktet op, og er dermed nemmere at knægte. Var GW gået direkte efter M.C.A. Hogarth, ville de sandsynligvis have været tvunget til at afklare spørgsmålet i retten.

At en international mastodont som GW, der både skaber og udgiver tabletop-, rolle-, og computerspil, samt magaziner og bøger, og driver over 300 detailbutikker på verdensplan, undviger dette direkte opgør mod en enlig, undselig forfatter, indikerer, at GW godt selv ved, at kravet ikke holder i retten.

 

KILDE: geeksaresexy.net

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *