Pladerustning med bryster kan slå dig ihjel

Brystplade til kvinderKvindelige rollespillere, cosplayers og kostumedesignere til fantasy-film, har i årevis kæmpet med at balancere praktiske egenskaber med feminint udtryk, når de skulle designe rustninger til kvinder. For hele pointen med at lave en rusting specifikt til kvinder er, at den skal ligne noget, der ikke lige så godt kunne sidde på en mand.

Den oplagte tilgang har derfor i de fleste tilfælde været designs, der fremhæver de kvindelige former, heriblandt brystplader med to struttende kupler – som vi allesammen kan lide dem
. Men den idé bliver nu skudt ned af et par videnskabelige noerder med researchen i orden. Brystplader med kavalergang er nemlig ikke bare overflødige: De ville også være dødsensfarlige at bære i en reel kampsituation.

For det første gør pladens detaljeudformning ikke den store forskel for pasformen, når rustningen sidder udenpå et tykt lag padding (og hvis man har prøvet at bære rustning, ved man hvor ubekvem og upraktisk metalrustning er uden padding), dels kan indersiden af kavalergangen smadre brystbenet, hvis bæreren falder på maven. Og kavalergang er et sårbat punkt for et hug eller stød fra et nærkampsvåben, og en direkte akilleshæl på rustninger, der ellers er designet til at få hug og stød til at glide af udadtil.

Bloggeren Emily Asher-Perrin har lavet en grundig analyse af fænomenet, og forklarer HER hvorfor pladerustninger med bryster er livsfarlige. Hun har blandt andet brugt DENNE og DENNE artikel som kilder i sin research.

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *