Hvilken fremtid har Ironman i vente?

Iron-man 3 poster

Over de sidste to uger har Ironman 3 udløst års spænding med et brag af en premiere over hele verden. Med gode anmeldelser, rekord-indtjening uden for USA og en pæn andenplads i hjemlandet (kun overgået af The Avengers), må filmen siges at være en værdig afslutning på den foreløbigt planlagte trilogi.

Men for en rendyrket noerd melder spørgsmålet sig hurtigt: Er der udsigt til mere Ironman på det store lærred i fremtiden? Eller er den stilfærdigt forløsende slutning på Ironman 3 et signal om, at karakteren har udtjent sin levetid i egne film?

Ifølge Gwyneth Paltrow, der spiller Pepper Potts, er der ikke udsigt til flere film med Jernmanden som headliner: ”Jeg tror ikke der bliver [en Iron Man 4]. Jeg tror vi er færdige med Iron man,” udtaler hun til GeekNation.

Mæt på blockbusters
Don Cheadle, der spiller Rhodey/Iron Patriot, bekræfter overfor Empire Magazine, at Iron Man 3 “kunne være den sidste”, men at ”døren altid er åben på denne slags film, især når de klarer sig så godt som de har gjort.”

iron-man-3-new-iron-patriot-posterHan påpeger dog, at Robert Downey jr. er meget travl, lige har fået et barn og måske har brug for en pause. Downeys alder (48) og den ankelskade han pådrog sig under optagelserne kunne også være anledninger til at stoppe mens legen er god.

Downey har i interviews selv givet udtryk for, at han er tilfreds med sin medvirken i blockbuster-film indtil videre, og gerne vil vende tilbage til mindre og mere kunstnerisk orienterede projekter.

Fortsætter med eller uden Downey jr.
Downey jr. afgang behøver dog ikke betyde karakterens endeligt: Som den sidste linje efter rulleteksterne i Ironman 3 erklærer: ” Tony Stark vender tilbage.” Marvel Studios’ chef Kevin Feige har også bekræftet, at Tony Stark fortsat vil indgå i Marvel Cinematic Universe, og at Ironman 4 kommer til at ske, med eller uden Robert Downey jr.:

Producer og Marvel Studios-chef Kevin Feige under Comic-Con 2010.

Producer og Marvel Studios-chef Kevin Feige under Comic-Con 2010.

”Jeg tror der kommer en fjerde Iron Man-film, og en femte og en sjette og en tiende og en 20’ende. jeg kan ikke se nogen grund til, at Tony Stark ikke kan være så eviggrøn som James Bond. eller Batman, for den sags skyld, eller Spiderman.”

Feige bekræfter tillige, at Ironman har en fremtrædende rolle i den kommende fortsættelse til The Avengers. Men Robert Downey jr.s kontrakt med Marvel Studios er udløbet med Ironman 3, og $50 millioner han fik for den første, kan give Marvel grund til at udskifte ham.

Studiet lod ikke til at ryste på hånden gjorde da det gjaldt Terrence Howard, der blev droppet som Rhodey efter den første film, og Edward Norton, der ikke fik lov til at vende tilbage som Hulk.

Firmaets mand
Det svimlende beløb kan dog være lige så stærkt et incitament for Downey til at vende tilbage: Instruktør Shane Black udtalte ved London-premieren til The Independent:

“Jeg tror han vender tilbage til endnu en film. Det er jeg sikker på,” og Downey har udtrykt villighed til at forlænge kontrakten: Til screenrant.com sagde han i marts, at han holder af karakteren og ”Jeg kan godt lide at være firmaets mand.”

Ydermere bemærkede han, at han føler at ”der er et par andre ting vi bliver nødt til at gøre” med karakteren, og Don Cheadle stemmer i: ”Der er rum til at gøre mere med disse karakterer.”

Coveret til Ironman nr. 128, det sidste nummer i Demon in a Bottle-storylinen.

Coveret til Ironman nr. 128, det sidste nummer i Demon in a Bottle-storylinen.

Dæmonen i Flasken
Hvad disse “andre ting” skulle være, kan måske udledes af et subplot, der blev skåret fra Ironman 3: Ifølge Shane Black var den ikoniske Ironman-storyline Demon in a Bottle en del af det første manuskript-udkast, men blev droppet på studiets foranledning.

Demon in a Bottle-arken udkom i 1979 i Ironman nr. 120-128, og skildrer hvordan Tony Starks alkoholisme kommer så meget ud af kontrol, at han må droppe Ironman og overlade rustningen til en anden.

Shane Black fortæller til comicbookmovie.com: “Jeg ville ikke blive overrasket, hvis de på et eller andet tidspunkt ville lave en film og var løbet tør for retninger til karakteren, så har de stadig Demon in a Bottle.”

Robert Downey jr.s synonymitet med rollen, parret med hans turbulente baggrund med alkoholisme og voldsomt stofmisbrug, er det svært at forestille sig en anden skuespiller skildre lige netop dén historie.

Og hvis uret tikker, kan Demon in a Bottle måske lige præcis blive tungen på vægtskålen, til at lokke Downey med til endnu en omgang i den rød-gyldne-rustning. Hvis Marvel altså vil betale prisen.

 

I mellemtiden kan du nyde denne yderst velproducerede spoof-mashup af Ironman og Justin Timberlake:

 

LÆS MERE:

Ironman i tal: Collider.com har lavet en grundig analyse af Ironman-franchisen, hvor alt fra budgetter, salærer og indtjening til skuespillernes vægt og daglige daglige arbejdstimer gøres op.

VIDEO: Interview med instruktør Shane Black og prodcer Kevin Feige om bl.a. det sære i at instruere Jon Favreau.

Slettet sexscene: En sexscene mellem Pepper Potts og skurken Aldrich Killian blev droppet.

VIDEO: Interview med Shane Black og Kevin Feige om slettede scener og Demon in a Bottle.

LYD: Aintitcool.com’s comics podcast anmelder Ironman 3 og snakker om filmens mange plothuller.

VIDEO: Stephen Colbert forklarer, hvordan Ironman 3 er med til at ødelægge Amerika og interviewer Ben Kingsley.

Marvel Studio’s guldæg: The Hollywood Reporter har lavet en analyse af Ironman-filmenes økonomi og Robert Downey jr.s betydning for MCA-franchisens indtjening.

Jernmand med nosser af stål: Robert Downey jr. har magten i forhandlingen om fremtidige MCU-film.


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *