Noerdmeme: Jaynes hat

FireflyDer er fans. Og så er der noerder. Og der findes næppe noget fænomen i nyere historier, der har formået at efterlade sig så stor, dedikeret og vedholdende en fanbase som Firefly – vel at mærke med så minimalt et output af medieindhold.

Sølle 14 tv-episoder, ikke engang en hel sæson blev det til, før serien blev taget af skærmen.

Fansenes stædighed formåede dog at skabe momentum nok til en biograffilm, baseret på serien. Og mere end et årti senere, lever community’et af såkaldte Browncoats stadig i bedste velgående.

Blandt andet i kraft af deres signatur-beklædningsdel: Jaynes hat.

Jayne's hat

Fra fænomen til meme
I et af seriens afsnit modtager karakteren Jayne Cobb en gul og orange strikhue i en pakke fra sin mor. Han bærer den resten af episoden og er meget glad for den, på trods af sin normalt hårdføre attitude.

Hatten blev gradvist et kultfænomen blandt seriens fans, der lavede deres egne kopier, eller købte dem over nettet, hvor en hel industri af hjemmelavede strikhuer voksede frem.

Hatten blev et kendetegn for seriens fans, der kunne kende hinanden på lang afstand, uden at deres beklædning faldt uden for normen. Seriens skaber, Joss Whedon, og skuespilleren Adam Baldwin, der lagde krop og stemme til Jayne har offentligt bakket op om memen.

Jayne's hat - crowd

Wrath of the Browncoats
Men i slutningen af 2012 indhentede geek-merchandisesitet thinkgeek.com officiel licens til hatten fra 20th Century Fox, der har rettighederne til franchisen. Omtrent samtidig begyndte korporationen at sende fogedforbud ud til de mange private forhandlede, der solgte hjemmelavede udgaver af hatten over nettet.

Forbuddene udløste ramaskrig blandt fans, og en hadekampagne mod Fox, som stadig er i gang. ThinkGeek har fralagt sig al ansvaret for forbuddene, uden at det dog kunne dæmpe fansenes vrede.

I et forsøg på ikke at fremmedgøre deres kunder, har ThinkGeek sågar meldt ud, at alle indtægter fra salg af hattene vil blive doneret til den velgørende Browncoat-organisation “Can’t Stop the Serenity”.

Gør det selv
Konflikten slutter dog næppe her. Og selvom de fleste fans anerkender Fox’ ret til at håndhæve licensrettighederne, vil de formentlig være utilfredse med de pludselige og hårdhændede nedslag på små forhandlere, så længe forbuddene står ved magt.

Indtil da, kan man altid lave sin egen Jaynes hat efter eksempelvis DENNE GUIDE. Så længe man ikke sælger og tjener penge på den, er det ikke ulovligt.

Må vi fra redaktionens side i øvrigt opmuntre til den form for opfindsomhed, som har medført nedenstående variation af memen:

jayne-bra

KILDER: buzzfeed.com

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *